dinsdag 9 maart 2010
Fieldtrip: Fortis circustheater
Beschrijving van de dag:
Op vrijdag vier december heb ik met een grote groep medestudenten een excursie gehad naar het Fortis Circus Theater te Scheveningen. We moesten om negen uur verzamelen op het station van Breda en we gingen met de train naar Den Haag centraal. Vanaf daar moesten we nog met de tram en deze stopt precies voor het Fortis Circus Theater. Daar eenmaal aangekomen werden we vriendelijk ontvangen met een kopje koffie of thee. De medewerkers en de personen die ons gingen rond leiden stelden zich voor en vervolgens kregen wij een introductiefilmpje te zien. Het filmpje bevatte erg veel informatie en ging vooral over de organisatie van het theater en alle doelstelling die zij hebben. We kregen te horen dat we om één uur gingen lunchen, maar eerst kregen wij een rondleiding in groepjes. De rondleiding begon met een gang waar allemaal foto’s hingen van diverse voorstellingen. Vervolgens kwamen we aan in de grote zaal en kregen we een hoop informatie van de rondleider. Vervolgens liepen we door naar de achterkant van het podium en kregen we verschillende kamers te zien waar telkens een informatief verhaal bij kwam kijken. We zijn in de sportzaal geweest, in verschillende kleedkamers, in de kamer waar de visagie wordt gedaan en kamers waar pruiken en kostuums gemaakt worden. Vervolgens kwamen we uit achter het podium en daar stonden alle spullen die te maken hadden met het licht en het geluid en uiteindelijk kregen we nog een informatief verhaal te horen op het podium zelf. Na deze rondleiding kregen wij een erg lekkere lunch aangeboden. Vervolgens kregen wij een opdracht die we met vijf personen moesten uitvoeren. De opdracht was erop gericht dat we maatschappelijk verantwoord moesten ondernemen en er moest een nieuw vergaderarrangement bedacht worden, gericht op zakelijke vergaderingen. Door ons goede idee en de goede presentatie van een klasgenoot van mij waren wij eerste van alle groepjes en wonnen wij het boek ‘Theater aan de kust -100 jaar circustheater Scheveningen-‘. Iedereen die aanwezig was tijdens de fieldtrip kreeg vervolgens een ondertekend certificaat.
Gewonnen boek na de presentatie van de opdracht:
Globale omschrijving van de organisatie;
Joop van den Ende heeft in 1991 het bedrijf overgenomen en in 1999 heeft hij Stage Entertainment opgericht. In 2000 sloot Stage Entertainment een overeenkomst met Walt Disney Theatrical Productions en in 2003 kwam Stage Entertainment op de Spaanse markt.
Stage Entertainment is een internationale onderneming op het gebied van live-entertainment. In Europa is Stage Entertainment zelfs de grootste aanbieder van live-entertainment. De onderneming is marktleider in Nederland en Duitsland, de derde musicalmarkt na Broadway (New York) en West End (Londen). De onderneming is actief in twaalf landen en trekt veertien miljoen bezoekers per jaar en heeft een omzet van 600 miljoen euro. Er werken 5.000 mensen.
De strategie van Stage Entertainment kan worden gevisualiseerd als een driehoek. De drie core activities zijn:
- Producties (eigen theaterproducties als 3 Musketiers, Ciske de Rat, Ich war noch Niemals in New York met muziek van Udo Jürgens en en de ijsshows van Holiday on Ice. Verder wordt intensief samengewerkt met internationale partners om de grote titels in Europa te kunnen presenteren zoals The Lion King, Tarzan, Dirty Dancing en Mamma Mia!.
- Theaters (een network van 30 eigen theaters in Europa en New York).
- Product Development (ontwikkeling nieuwe producties).
De activiteiten die Stage Entertainment organiseert zijn uiteenlopend. Wat het grootste is dat zij aanbieden zijn veel verschillende theatervoorstellingen, vooral musicalvoorstellingen. In het verlengde hiervan houdt Stage Entertainment zich bezig met het verwerven en het laten bouwen van theaters en het exploiteren van theaters. Stage Entertainment heeft een eigen ticketing-organisatie, SEE-tickets.
De kracht van het theater wordt vanaf de oudheid gevoed door de onuitputtelijke bron van verhalen die telkens opnieuw verteld willen worden.
Wat mij opviel aan de organisatie:
Wat mij direct opviel is dat het Fortis Circus Theater gigantisch groot is, ook wat betreft de organisatie. De medewerkers en de personen die ons hebben rondgeleid zagen er allemaal erg netjes en formeel uit dus ik kreeg meteen de indruk dat het bedrijf een stuk serieuzer was dan ik vooraf gedacht zou hebben. Ik ben zelf helemaal niet thuis in de wereld van theater, maar ik besloot hierheen te gaan omdat er erg grote en bekende voorstellingen zijn en zo kon ik mijn kijk op theater een kans geven positiever te worden. Ik had geen enkel idee wat Stage Entertainment was en ik kreeg tijdens de excursie zelf pas te horen dat Joop van de Ende de eigenaar is. De sfeer was heel erg zakelijk over het algemeen en dit is iets wat ik als laatste had verwacht bij een theater. Het Fortis Circus Theater geeft bijzondere voorstellingen en is de marktleider van Nederland (en meerdere landen). Ook hier had ik in eerste instantie geen enkel idee van. Ook kreeg ik erg het idee dat alles voor honderd procent goed moest gaan binnen het bedrijf. Als er bekende voorstelling is dan wordt daar ongelooflijk veel geld ingestoken en draait alles een maand of langer ook alleen puur om deze voorstelling.
Wat de organisatie goed doet en wat er in mijn ogen verbeterd kan worden:
Ik denk dat de structuur van de organisatie erg goed is. Er wordt heel erg goed gepland en dat is natuurlijk ook erg belangrijk, zeker als het om grote bedragen gaat. De medewerkers zijn vaak van tijdelijke aard en ik denk dat het aan de ene kant goed is, omdat er op deze manier veel nieuwe ideeën naar voren komen. Aan de andere kant zouden ze ook een team voor langere tijd kunnen houden, want op deze manier krijg je veel meer een hecht team dat elkaar goed kent en goed kan samenwerken. Mij lijkt het verstandig om het basispersoneel te houden en dat te combineren met nieuw personeel (stagiaires). Omdat ik eigenlijk geen enkele verwachting had van hoe de organisatie van dit theater in elkaar zou steken, viel zoals eerder genoemd het formele en zakelijke mij erg op. Als het theater meer jongeren/jongvolwassenen wilt trekken (de klanten in de toekomst) zouden zij in mijn ogen misschien een stukje minder zakelijk en formeel moeten overkomen, want je komt daar om lekker jezelf te zijn en te genieten van je vrijetijd. Het kan voor verschillende mensen aanvoelen als een ‘verplichting’ om net gekleed te verschijnen op het Fortis Circus Theater en dit zou tot gevolg kunnen hebben dat een deel van de potentiële klanten geen bezoek zou komen brengen aan het theater. Verder weet ik niks aan te merken op de organisatie aangezien het een marktleider is en dus veel meer positieve punten heeft dan negatieve punten.
Wat ik geleerd heb van deze fieldtrip:
Ik heb nooit enig idee gehad wat theater precies inhoudt, omdat ik er altijd een vooroordeel over heb gehad. Ik heb geleerd dat er veel meer bij komt kijken dan ik gedacht zou hebben. Het is een gigantisch bedrijf waar alles tot in de puntjes wordt uitgewerkt en ik had het veel kleiner verwacht zeker wat betreft de organisatie. Alsnog vind ik theater niet erg interessant, ook al vond ik de grootte van het bedrijf en alles eromheen erg fascinerend. Ook ben ik erachter gekomen dat de specialisatie Creatieve Industrie niks voor mij is, omdat ik mij toch liever bezighoud met feesten. Ik weet dat de Creatieve Industrie hier ook aan te pas komt, maar ik wil graag ooit een eigen organisatie opstarten en daarvoor kies ik dan waarschijnlijk de specialisatie evenementenmanagement.
Hoe deze fieldtrip heeft bijgedragen aan mijn werkveldoriëntatie:
Hierboven noemde ik al dat de Creatieve Industrie hoogstwaarschijnlijk niet mijn eerste keuze gaat worden, omdat ik mijn eigen organisatie wil gaan starten voor Dance-events. Ik ben erachter gekomen dat theater echt niks voor mij is en dat is ook een bijdrage aan mijn werkveldoriëntatie. Ik weet nu dat ik dit echt niet zou willen doen in de toekomst en kan weer een onderdeel wegstrepen om zo dichterbij mijn droom te komen, namelijk een organisatie voor Dance-events.
Plattegrond Fortis Circus Theater:
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten